Sporten tijdens het reizen; hoe beweeg je meer?

Als je een aantal weken op vakantie gaat geniet je vaak van de culturele hapjes, feestjes met veel alcohol en lig je vaak hele dagen te ontspannen. Op zo’n vakantie is er vaak weinig tijd ingepland om te sporten. Voor een paar weken hebben we hier ook alle recht op. Een aantal weken per jaar minder sporten is niet zo erg, als je het daarna maar weer oppakt. Maar wat nou als je een aantal maanden gaat reizen? Mijn ervaring is dat de meeste reizigers alsnog leven alsof ze op vakantie zijn en dus niet zoveel sporten tijdens het reizen. Met als gevolg dat we in Nederland met een aantal extra kilo’s het vliegtuig weer uitstappen.

Mijn ervaring

Aan het vreten, zuipen en feesten deed ik voorheen altijd volop mee, echter bleef ik daarnaast wel in beweging. Sporten is mijn grote liefde en ook in andere landen en continenten kon ik dus niet stilzitten. In Oostenrijk, Zwitserland en Australië was ik veel aan het skiën en liep ik regelmatig de berg op met mijn tourskis. Tijdens mijn reis in Indonesië heb ik 3 vulkanen beklommen, waaronder een 3-daagse trip de Rinjani op. In vele Aziatische landen, Australië en Mexico kon ik geen genoeg krijgen van het surfen. Tijdens mijn reis in China heb ik een maand in een tempel gezeten om kung fu te beoefenen. Op reis in Mexico proberen we veel verschillende sporten uit. Sinds we hier zijn hebben we al lessen gevolgd in kickboxen, kung fu en yoga. Daarnaast zijn we nog regelmatig naar de sportschool of crossfit box gegaan. We hebben ook een matje gekocht die we soms in de ochtend gebruiken voor yoga en buikspier oefeningen. Belangrijk voor mij is dat ik plezier houd in het bewegen, zodat het niet als moeten gaat voelen. De variatie in alles wat ik doe helpt bij het blijven sporten tijdens het reizen.

Surfen in Siargao, Filipijnen

Sporten tijdens de camperreis

Vorige winter tijdens onze reis met de camper pakten we vaak de fiets en wandelde we prachtige routes in de natuur. We hadden sport spullen meegenomen om bij de camper een workout te kunnen doen. Met een matje, 2 dumbells, een zandzak, een paar elastieken, turnringen en touwtjes kan je al een hele hoop doen. De camper gebruikte we af en toe om strict handstand push-ups tegen te doen en als we ergens een pull up bar/buiten gym zagen maakte we daar ook vaak gebruik van. We zijn meerdere keren in een boulderhal geweest en één keer kreeg ik de kans om buiten te boulderen. Halverwege onze reis hebben we een skateboard gekocht om af en toe mee te kunnen cruisen. Als we in de buurt van de zee waren ging ik echter vaak surfen. Al met al genoeg mogelijkheden om in beweging te blijven. Klik hier om een compilatie te bekijken van onze sportactiviteiten tijdens onze camperreis.

Sporten tijdens het reizen met dumbells in Rubite, Spanje
Boulderen aan de kust in Noord Spanje tijdens het reizen

Waar gaat de reis heen

Als je op reis gaat en je wilt lekker blijven bewegen, maar je weet nog niet wat je wilt gaan doen, is het belangrijk om eerst te kijken naar welke opties de desbetreffende landen hebben. In de meeste landen kan je vrijwel altijd wel naar een yoga les of de sportschool. Je kan natuurlijk ook een stukje gaan hardlopen. Als je in de buurt van de zee zit kan je kijken of je er kan leren surfen. Zijn er bergen en vulkanen, kijk dan of je een aantal mooie wandelingen kan maken. In sommige landen zijn bepaalde sporten heel populair en kan het leuk zijn om daar een les van te volgen. Er zijn landen die hun eigen sport (vaak vecht of dans) hebben, een les volgen kan je dan ook zien als een cultureel uitje. Doe onderzoek over het land waar je heen gaat en maak van te voren al plannen.

 

Tips om te blijven sporten tijdens het reizen

Het kan lastig zijn om te sporten en genoeg te blijven bewegen tijdens het reizen. Daarom heb ik een lijstje gemaakt met een aantal tips:

  • Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld onder de 1,5km altijd loopt in plaats van een taxi of bus te pakken.
  • Huur een fiets in plaats een scooter of auto. Kijk wel uit waar je dit doet, fietsen is in sommige landen niet heel veilig.
  • Zoek een restaurant uit die wat verder weg zit en wandel er heen.
  • Neem een matje mee en neem een aantal keer per week de tijd voor wat lichaamsgewicht oefeningen.
  • Probeer wat vaker een actiever uitstapje te doen, ga bijvoorbeeld salsa dansen, in plaats van drankjes op het terras (samen gaat ook goed uiteraard).
  • Doe mee aan een yoga retreat, surf- of vechtkamp. Ten eerste beweeg je in deze week al genoeg voor een maand en als je het leuk vindt, kan je hier mee door blijven gaan tijdens het reizen.
  • Sluit aan bij een groepje op het strand die aan het volleyballen of hooghouden is.
  • Doe een workaway. Naast dat je meestal veel aan het bewegen bent, leer je vaak ook wat over de cultuur en bepaalde werkwijzen en bespaar je geld zodat je langer kan blijven reizen.

Hopelijk blijf je met mijn lijstje genoeg bewegen en sporten tijdens het reizen. Als jij nog andere goede tips hebt om meer te blijven bewegen zie ik die hier onder graag terug in de reacties.

 

Met sportieve groet,

 

Nick

2 gedachten over “Sporten tijdens het reizen; hoe beweeg je meer?”

  1. Of… met 2 kleine kinderen op vakantie gaan! Hele dag achteraan rennen, zwemmen, fietsen.. Ook een goeie tip 😉

Reacties zijn gesloten.